כאשר התוכי תולש נוצות זה יכול להעיד על המצב הנפשי של התוכי. לכן חשוב מאוד שנהיה כל הזמן ערניים למצב הנוצות.
אמנם הן יכולות ליפול באופן טבעי וגם כן התוכי עשוי לבצע תלישה יזומה, אך אם התלישה נעשית חמורה זה סימן שמשהו לא בסדר!
חשוב להכיר בהבדל בין ליטוש למריטה. התוכי מטפח את נוצותיו על ידי פעולת ליטוש עם המקור כדי להסיר לכלוך, לפזר שומנים ולהתאים את מיקום הנוצות. מריטה היא התנהגות הרסנית שבה ציפור מושכת באופן פעיל את נוצותיה ולאורך זמן עלולה לפגוע בזקיקי הנוצות ולעצור את צמיחתן של נוצות חדשות ובריאות.
למה התוכי תולש נוצות?
תלישת נוצות יכולה להיות הרסנית ומאוד מסוכנת עבור הציפורים. ציפור שתולשת את נוצותיה יכולה לגרום לנזק פיצי שיכול לגרום לזיהומים מהפצעים שנוצרים עקב התלישה. ישנן ציפורים שאנו יודעים שנוטות יותר לתלוש את הנוצות אשר מאחרות:קוקטיילים, קקדו, תוכים אפריקאים אפורים, מקאו וקנורים, אבל גם שאר הסוגים יכולים להנזק מהתופעה.
לתפועה זו יכולה להיות מספר גורמים:
- סיבות בריאותיות: תוכי שלא חש בטוב עשוי למרוט את נוצותיו. הוא עשוי לנקוט בפעולה זו כדרך טיפול עצמי או הרגעה עצמית.
- עצבנות: עצבנות היא אחד הגורמים השכיחים ביותר לתלישת נוצות. תוכי אשר ירגיש חוסר נוחות ועצבנות בגלל גורם אישי או סביבתי יתלוש את נוצותיו. זה יכול להיגרם על ידי הרגשת חוסר שייכות ללהקה, התנקלות של פרטים אחרים, חוסר איזון נפשי, גורם סביבתי שעשוי לאים על מעמדו ועוד…
- אורח חיים: אל תתנו לתוכי שלכם להשתעמם כי הוא יחוש שמפקירים ונוטשים אותו ועקב כך ייכנס לדיכאון שיוביל לתלישה.
- גורם סביבתי: כאשר הסביבה לא תואמת לתנאי המחייה של הציפור היא עלולה לנקוט בתלישת נוצות. חום, קור, לחות, הפרעות של רעשים ומתח יכולים לגרום זאת.
- תזונה לא איכותית ושלא תואמת לצרכים של הציפור יכולה לגרום לכך.
כיצד למנוע מהתוכי שלך למרוט את נוצותיו?
שמת לב להתנהגות מוזרה? התוכי שלך מתנהג בעצבנות ומתחיל למרוט את הנוצות? אל תהיה שאנן.
דבר ראשון צריך לספק מרחב בטוח ושקט לתוכי ולתת לו חום ואהבה. תדאגו למלא את כלי האוכל והמים, הרחיקו אותו מסביבת בעלי חיים אחרים, מרעשים ואנשים שעלולים להפחיד אותו.
אם המצב חמור מאוד, יש לפנות במיידי לווטרינר הקרוב למקום מגוריכם. (לרשימת ווטרינרים לחץ כאן). תלישת נוצות יכולה להיגרם גם מחוסר איזון כימי שיכול לנבוע מסוג המזון או בעיית בריאות כזו או אחרת
ברגעים כאלה לחשוב להיות שם בשביל התוכי, לתת לו חום ואהבה ,לשחק איתו יותר מתמיד ולתת לו הרגשה שאתם שם בשבילו ושהוא לא לבד.
איך אפשר להפיג את השעמום: אתם מכירים את התוכי שלכם הכי טוב ואתם יודעים מה משעשע אותו, עם איזה צעצוע הוא הכי אוהב לשחק ומה גורם לו להיות במצב רוח טוב. יכול להיות שזה צעצוע, הרמתו, או אפילו סתם לדבר איתו. תקנו לו צעצוע חדש מסוג שהוא אוהב, זה יכול להיות גורם מפתיע עבורו שיספק לו עניין.
תשפרו את התזונה שלו: לכל סוג ציפור יש את המאכלים שמותאמים עבורם (במדריך לסוגי תוכים יש פירוט על המזון שמתאים לכל אחד מסוגי התוכים).
שפרו את הסביבה שבה הוא חי ותבחינו בגורמים שעשויים להפריע: הסביבה יכולה להיות גורם מפתח במצב הרוח ולכן חשוב שתבחנו בקפידה את הסביבה ומה יכול לגרום לחוסר נוחות (חיה נוספת בבית, רעש, ריחות, קרבת הכלול לחלון שמכניס הרבה שמש, רוח שנכנסת אל הבית ועוד….)
הנוצות יצמחו בחזרה?
במידה והבעיה נפתרה והציפור הפסיקה לתלוש את הנוצות הן עשויות לצמוח בערך תוך 12 חודשים. לעיתים הנוצות לא צומחות במידה והפגיעה בעור היית החמורה.
אם התוכי שלכם מגלה תסמינים של תלישת נוצות אנא פנו אל אחד מהוטרינרים שברשימה אשר מומחים לעופות.